Huisbezoeken
13 december 2024 - Arusha, Tanzania
Vandaag dan de eerder geplande huisbezoeken afgelegd. Altijd weer heel indrukwekkend.
Het eerste gezin is een familie van 8. Vader, moeder en 6 kinderen. Ze beschikken over 2 piepkleine kamertjes die ze met elkaar moeten delen. Om wat inkomen te krijgen, proberen ze groenten en sardientjes te verkopen, maar de vicieuze cirkel is maar niet te doorbreken. Ze kunnen niet met heel veel marge dingen verkopen waardoor er nauwelijks ingekocht kan worden, en ze dus vervolgens weer niets hebben om te verkopen. En voor die 2 kamertjes moet ook huur betaald worden. Het is uitermate schrijnend om dit te zien. Door ons worden geregeld huisbezoeken gebracht bij hen om ze te blijven volgen en in kaart te brengen waar de noden liggen. Op dit moment proberen we de jongste bij ons op de DayCare te krijgen en voor de één na jongste zoeken we een sponsor zodat hij naar pre school zou kunnen. Doordat moeder dan wat handen vrij heeft kan ze proberen op een andere, betere locatie te gaan verkopen met meer kans op winst. Om de druk nu even wat van de ketel te halen, heb ik voor een maand voedsel gedoneerd. Hiermee is de last van eten kopen even van de baan. Daarnaast heb ik zeep en tandpasta- en borstels gegeven. Heel belangrijk voor de dagelijkse verzorging, maar voor hun zijn dit onbetaalbare luxe artikelen. We gaan nu een profiel schrijven van het gezin en daarmee zullen we gaan kijken waar we kunnen helpen.
Het tweede huisbezoek was een gezin bestaande uit vader, moeder en een 3-jarige jongen. De jongen, Michael, heeft albinisme. Dit geeft hem hier in Tanzania een stigma voor het leven. Hij heeft problemen op de DayCare waar hij zit. Hij wordt er verstoten, zowel door de andere kinderen als door sommige van de volwassenen. Een hele tragische start van het leven van zo'n jongen. Medisch gezien heeft hij oogproblemen zoals vaak voorkomt bij albinisten. Ik ga nu kijken of ik op dit gebied een helpende hand kan bieden. Ook voor dit gezin heb ik voor een maand eten gedoneerd. Ook zij hebben zeep en tandpasta en tandenborstels gekregen om de hygiëne wat beter te waarborgen.
Anita Dudok:13 december 2024Heel indrukwekkend om hierin te staan Chantal. Wetende hoe we hier in Nederland leven lijkt me dat heel moeilijk om te zien hoe het in die gezinnen gaat. Respect voor wat je doet om hun een maand te ontlasten van kosten🫶
Jan Groenendijk:13 december 2024Goed bezig Chantal