Ruimte om te leren
10 juni 2025 - Arusha, Tanzania
Sinds de start van Tupendane hebben we nu de derde groep van 25 vrouwen onder onze hoede. De leeftijd is gedaald, dit is een bewuste keuze geweest. Waren er in het eerste jaar vrouwen in hun 30'er jaren, nu hebben we vooral jonge vrouwen tussen 14 en 25. Dit is een groep die hier ook vaak tussen wal en schip belandt. Veel van hen hebben wel op school gezeten, maar op een overheidsschool en vaak maar een paar jaar... totdat het voor de familie niet meer te betalen was. En waar ga je dan heen? Geen skills en basiskennis. Deze jonge vrouwen willen wij een kans geven.
Ondanks dat de vrouwen bijna nog meisjes zijn, hebben we toch al te maken met enkele moeders, zoals Jeska. Zij heeft een dochtertje van 6 maanden oud. Toen ik in januari bij haar kwam voor haar interview was de baby net geboren. Wij hebben aangegeven dat we haar graag bij de groep hebben, ook als dat dus betekent dat de baby meekomt. Gelukkig hebben we altijd wel mensen die bijspringen. De meiden onder elkaar zorgen voor de kleine. Hier geldt nog echt "It takes a village to raise a child". En dinsdag was het mijn beurt om even op te passen. Haar moeder heeft dan even de zorg niet en kan zich concentreren op de les. En zo bieden we toch weer een mogelijkheid om ook een tienermoeder op weg te helpen. Daar doen we het toch voor.
Inge:11 juni 2025Mooi!
Anneke:11 juni 2025Fijn dat Jeska ook die kans heeft gekregen ondanks dat ze een baby heeft! Zo ook de vrouwen tussen 14 en 25 jaar, toppie