Nieuwe kamers

3 januari 2025 - Arusha, Tanzania

En ja hoor, het grote werk is weer aan de gang. Momenteel wordt er gewerkt aan twee nieuwe kamers en een toilet. Dit zal een project zijn dat we in stappen uit gaan voeren, puur vanwege de kosten.

1000056127

De maand januari is voor Tupendane een dure maand. We hebben een aantal vaste kosten die we in deze maand moeten betalen. Het is de start van een nieuwe groep vrouwen, de oude groep heeft een certificaat uitreiking en voor de DayCare start er een nieuw schooljaar. Dit betekent dat er nieuwe lesmaterialen gekocht moeten worden en dat er geld vrijgemaakt moet worden voor 'graduation'. Wat dat laatste betreft, dat is een behoorlijke kostenpost. Er worden ouders/partners/familieleden uitgenodigd van de vrouwen die afzwaaien, maar onder de genodigden zullen ook officials zijn van diverse organisaties en de overheid. Dit is van belang voor de samenwerking met die organisaties. Zij willen zien dat wat wij doen effect heeft en dat we niet zomaar vrouwen opvang bieden zonder dat daar een plan achter zit. Zelfs de overheid wordt uitgenodigd. Het is in Tanzania heel erg belangrijk op goede voet te staan met hen. Is dat niet het geval dan kunnen ze het ons heel moeilijk maken met allerlei regels die steeds weer bedacht worden. Al met al zijn er dan zo'n 100 mensen die zullen deelnemen. En traditie wil dat we ook eten wordt geserveerd. Dus er wordt gekookt voor 100 man. Het mag duidelijk zijn, dit kost voor ons budget behoorlijk veel.

Nu even terug naar de kamers. De overheid heeft ons min of meer opgelegd dat we twee aparte slaapkamers hebben voor de kinderen. Momenteel hebben we een kamer die we als slaapkamer gebruiken en deze is pal naast het klaslokaal. De bedoeling van de nieuwe kamers, inclusief toilet, is dat de jongens en de meisjes gescheiden zullen worden. Hier is dat vaak nog aan de orde. Dus... wederom een uitbreiding van Tupendane. We groeien als kool, al doen we het in kleine stapjes.

1000056128

We hebben momenteel de beschikking over een politieagent uit België die hier voor 4 weken voor bouwwerkzaamheden wilde worden ingezet. Samen met een lokale bouwvakker werken ze gestaag verder. Wanneer het klaar is? Dat is nog niet te zeggen, maar we zijn als best een eind. De muren staan en de kamers zijn verdeeld. We hopen voordat ik vertrek de vloeren hebben kunnen doen en mogelijk ook van binnen het stucwerk. Maar we doen het op z'n Tanzaniaans: pole pole (moet ook wel gezien de gemiddelde temperatuur tussen de 25-30°).

Tot zover de update van de vorderingen wat betreft bouwwerkzaamheden.

1. Lydia:
    3 januari 2025